Telefon: 03 / 839 12 40

Eko šola

ŠPORTNI DAN – sobota, 29. 9. 2018

Učenci OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad smo prvo delovno soboto v tem šolskem letu namenili športnemu dnevu. Vreme nam je bilo naklonjeno, za dobro voljo pa smo poskrbeli sami.
Vsako jesen je prvi ŠD namenjen naravnim oblikam gibanja  ter pohodništvu, ena skupina pa se na teren odpelje s kolesi. Tako smo letos učence predmetne stopnje poslali na dolg pohod na Menino, kratek pohod na Semprimož ter s kolesi v Mozirje in nazaj.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – RADI JEMO DOMAČE

V petek, 16. 11. 2018, smo tudi na naši šoli, obeh podružnicah in v vrtcu obeležili dan slovenske hrane, v okviru katerega se izvaja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci, učenci, zaposleni in gostje so zajtrkovali izključno slovensko hrano, in sicer domač kruh, med, maslo, mleko in jabolka. Ni namreč vseeno, kaj zajtrkujemo. Zajtrk je najpomembnejši obrok in mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih živil.

Očistimo Slovenijo

OŠ Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna smo se pridružili akciji OČISTIMO SLOVENIJO 2018, ki jo je organiziralo društvo Ekologi brez meja.
Akcije na naših šolah so potekale od 11. 9. 2018 do 14. 9. 2018. Tokratni poudarek je bil bolj kot čistilnim akcijam posvečen ozaveščanju o preprečevanju nastajanja odpadkov že pred in tudi po sami akciji.
Čeprav imamo v Sloveniji in tudi naši občini tradicijo spomladanskih čistilnih akcij, se nam je zdelo prav, da to svetovno pobudo podpremo in ta teden izkoristimo za aktivnosti za naše skupno dobro.

Zelena zastava EKOŠOLE

V ponedeljek, 24. septembra 2018, je potekala v Veliki dvorani Kongresnega centra Thermana Park Laško Konferenca koordinatorjev programa Ekošola, na kateri so naše šole (OŠ Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna) ter vrtca (Gornji Grad in Bočna) po dveh letih aktivnega dela v programu Ekošola prejeli zeleno zastavo.

Dejavnosti EKOŠOLE v šolskem letu 2017/18

V šolskem letu 2017/2018 so učenci in zaposleni na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad s POŠ Nova Štifta, POŠ Bočna in vrtcema Gornji Grad ter Bočna že drugo leto zapored izvajali mednarodni program Ekošola.
Izvedli so veliko zanimivih in poučnih projektov ter dejavnosti.
V mesecu novembru je potekal vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan so otroci zajtrkovali tradicionalne slovenske jedi (kruh, med, maslo, mleko in jabolko) iz domačega, lokalnega okolja. Izvedli so kulturni program in ob koncu programa zapeli pesem Čebelar Lojzeta Slaka.

Obisk zbirnega centra Podhom

Učenci od prvega do četrtega razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna so imeli v četrtek, 10. 5. 2018, ali petek, 11. 5. 2018, tehniški dan na temo ekologije.
Odpeljali so se v zbirni center odpadkov Podhom, kjer jim je uslužbenka podjetja PUP Saubermacher iz Velenja predstavila pomen in namen odlagališča ter njegove posamezne dele. Učenci so videli smetarsko vozilo, ki je pripeljalo zbrane smeti na deponijo.
Čeprav je na odlagališču zbranih veliko odpadkov, je lepo urejeno. Odpadki so pravilno sortirani in ustrezno zavarovani pred živalmi.

Ustvarjanje iz odpadnih materialov

V skladu z letnim načrtom dela EKOŠOLE smo v našem razredu v tem šolskem letu že opravili nekaj zanimivih dejavnosti na to temo.
 

Skrb za ptice

Učenci 1. in 2. razreda so februarja, ko je bilo veliko snega in je pritisnil hud mraz, z veseljem poskrbeli za ptice stalnice, ki so si pod snežno odejo težko našle hrano.
Z zanimanjem so opazovali prihod ptic v krmilnico in občudovali njihovo spretno, včasih že kar akrobatsko plezanje po lojnih pogačah.
Če so bili v učilnici preglasni, so drug drugega opozarjali, da morajo biti bolj tiho, drugače si ptički ne bodo upali v krmilnico.
Skratka, vsi so se veselili obiska ptic v ptičji krmilnici, kamor so prihajale na gostijo.

Bočki eko-šolarji

Na POŠ Bočna dajemo prednost odpadni embalaži in se trudimo, da le-ta dobi še večjo uporabnost, kot jo je imela prej.
 
Sodelujemo s krajevnimi podjetniki, ki nas z veseljem zalagajo z njihovo odpadno embalažo, nam pa je to izredno uporaben in predvsem zastonj material.
 
Tako smo v tednu pred slovenskim kulturnim praznikom iz odpadnega materiala izdelali tudi dr. Franceta Prešerna.
 
Ekološki pozdrav iz Bočne!

Strani

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.www.eu-skladi.si

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.