Telefon: 03 / 839 12 40

Eko šola

VAS S SAMOOSKRBO Z ELEKTRIČNO ENERGIJO

Manjše vasi, ki ležijo poleg vodnih tokov, bi se v prihodnosti lahko samooskrbovale s čisto energijo. V mislih imamo hidroelektrarne. Delujejo na princip dinama, ne uničujejo okolja ter nimajo stranskih produktov, ki bi onesnaževali, ali elementov, ki bi jih bilo po preteku delovanja potrebno razgraditi.
Hidroelektrarne sodijo med najstarejše elektrarne, če že ne predstavljajo kar najstarejšega načina pridobivanja električne energije. Delujejo podobno kot stare žage in mlini iz preteklosti.
 

GORNJEGRAJSKE VETRNE ELEKTRARNE IN HIDROELEKTRARNE ZA BREZPLAČNO OSNOVNO ŠOLO

Učenci 5. a razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad so za natečaj Mladi v svetu energije izdelali tri makete elektrarn.
Jan Benedik, Jan Janžovnik, Tilen Pahovnik in Žan Pečnik so izdelali hidroelektrarno, Srečko Lamprečnik vetrno elektrarno, Jan Drečnik in Anej Plešnik pa hidro-vetrno elektrarno. Odlične nizkoogljične elektrarne prihodnosti bi postavili na primerna, okoljsko sprejemljiva mesta v Zgornji Savinjski dolini, ki bi bila varna za ljudi, živali in rastline.

Mladi ČETRTOŠOLCI IZ OŠ GORNJI GRAD v svetu energije

Učenci 4. a razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad smo se letos odločili sodelovati na natečaju Ekošole z naslovom NIZKOOGLJIČNO JE ODLIČNO.
Ko smo obravnavali vsebine o elektriki in magnetizmu, smo se podrobneje seznanili z vrstami elektrarn, pridobivanjem elektrike ter okoljskimi problemi, ki jih to prinaša.
Izdelali smo pet modelov naših elektrarn po vzoru jedrske, kajti ob podatkih smo izvedeli, da je le-ta precej manj obremenjujoča za okolje, kot so npr. termoelektrarne.

ŠPORTNI DAN – sobota, 29. 9. 2018

Učenci OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad smo prvo delovno soboto v tem šolskem letu namenili športnemu dnevu. Vreme nam je bilo naklonjeno, za dobro voljo pa smo poskrbeli sami.
Vsako jesen je prvi ŠD namenjen naravnim oblikam gibanja  ter pohodništvu, ena skupina pa se na teren odpelje s kolesi. Tako smo letos učence predmetne stopnje poslali na dolg pohod na Menino, kratek pohod na Semprimož ter s kolesi v Mozirje in nazaj.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK – RADI JEMO DOMAČE

V petek, 16. 11. 2018, smo tudi na naši šoli, obeh podružnicah in v vrtcu obeležili dan slovenske hrane, v okviru katerega se izvaja projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci, učenci, zaposleni in gostje so zajtrkovali izključno slovensko hrano, in sicer domač kruh, med, maslo, mleko in jabolka. Ni namreč vseeno, kaj zajtrkujemo. Zajtrk je najpomembnejši obrok in mora biti sestavljen iz zdravih, naravno pridelanih živil.

Očistimo Slovenijo

OŠ Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna smo se pridružili akciji OČISTIMO SLOVENIJO 2018, ki jo je organiziralo društvo Ekologi brez meja.
Akcije na naših šolah so potekale od 11. 9. 2018 do 14. 9. 2018. Tokratni poudarek je bil bolj kot čistilnim akcijam posvečen ozaveščanju o preprečevanju nastajanja odpadkov že pred in tudi po sami akciji.
Čeprav imamo v Sloveniji in tudi naši občini tradicijo spomladanskih čistilnih akcij, se nam je zdelo prav, da to svetovno pobudo podpremo in ta teden izkoristimo za aktivnosti za naše skupno dobro.

Zelena zastava EKOŠOLE

V ponedeljek, 24. septembra 2018, je potekala v Veliki dvorani Kongresnega centra Thermana Park Laško Konferenca koordinatorjev programa Ekošola, na kateri so naše šole (OŠ Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna) ter vrtca (Gornji Grad in Bočna) po dveh letih aktivnega dela v programu Ekošola prejeli zeleno zastavo.

Dejavnosti EKOŠOLE v šolskem letu 2017/18

V šolskem letu 2017/2018 so učenci in zaposleni na OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad s POŠ Nova Štifta, POŠ Bočna in vrtcema Gornji Grad ter Bočna že drugo leto zapored izvajali mednarodni program Ekošola.
Izvedli so veliko zanimivih in poučnih projektov ter dejavnosti.
V mesecu novembru je potekal vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Na ta dan so otroci zajtrkovali tradicionalne slovenske jedi (kruh, med, maslo, mleko in jabolko) iz domačega, lokalnega okolja. Izvedli so kulturni program in ob koncu programa zapeli pesem Čebelar Lojzeta Slaka.

Obisk zbirnega centra Podhom

Učenci od prvega do četrtega razreda OŠ Frana Kocbeka Gornji Grad, POŠ Nova Štifta in POŠ Bočna so imeli v četrtek, 10. 5. 2018, ali petek, 11. 5. 2018, tehniški dan na temo ekologije.
Odpeljali so se v zbirni center odpadkov Podhom, kjer jim je uslužbenka podjetja PUP Saubermacher iz Velenja predstavila pomen in namen odlagališča ter njegove posamezne dele. Učenci so videli smetarsko vozilo, ki je pripeljalo zbrane smeti na deponijo.
Čeprav je na odlagališču zbranih veliko odpadkov, je lepo urejeno. Odpadki so pravilno sortirani in ustrezno zavarovani pred živalmi.

Strani

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.www.eu-skladi.si

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.